11 Ocak 2012 Çarşamba

Tüm Öğrencilere,Bekarlara,Mutfağı Sevenlere

Hani ben konaklama işletmeciliği okuyorum ya.Bu yüzden gönlümüzü hoş etmek için sikko bir ders koydular.Türk ve Dünya Mutfağı..Tamam genel kültür,tamam bilmemiz gerekiyor ama buna uygun fiziki ortam yok be gardaş.
Okulun içindeki Yamaç Restorantı kullanmaya başladık biz de.Üçer kişilik gruplarımız halinde yemekler tatlılar yapmaya başladık.Gerçekten güzel şeyler de öğrendim.Misafirlerimi ağırlamak için harika lezzetler,sunumlar.
Ama bi süre sonra sıkılıyor insan.Hadi turizm meslek liseleri bunun allahını görmüş lisede.ya biz?

Biz anca cumhuriyet edebiyatı,türev integral,ingilizce bıla bıla..
Her neyse,bunun başarı notunun vize ve finalin %50si bi de derste yaptığımız uygulamaların %50si  olduğunu öğrendimmm,vizeden 90 alan ben,tabi ki takmadm finalmiş minalmiş.Havamı da atıp hemen konuya dönüyorum.
Dün arkadaş bir mail attı.Harika püf noktalar var.Benim gibi gastronomiye ilgi duyanlarla paylaşmak istedim.
Sıkılmadın umarım?


Kahvenin zamanla tadı bozulur. Bayat bir kahve ikram sırasında sizi zor durumda bile bırakabilir. Bunu engellemek için kahve kavonozuna 2-3 tane kesme şeker atarsanız, farkı görürsünüz.
Sucukları serin bir yerde asmak yetmez. Zamanla üstleri beyaz bir küf kaplar. Zaman zaman sucukların üstünü, yarıya kestiğiniz bir limonla silin. Küflenmesini önlersiniz.
Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.
Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca  kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.
Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra soğutarak bir kavanoza koyup çorbalarda kullanmak üzere buzdolabında saklayabilirsiniz. Robottan geçirip galeta unu gibi tüketmek de mümkündür. Ayrıca Bayatlamış ekmeklere yeniden tazelik kazandırmak için üzerlerine su serperek bir folyo kağıt içinde 5-10 dakika fırınlamak yeterlidir.

Hemen hemen her yemeğe giren patates, sürekli elimizin altında olan sebzelerden biridir. Fakat bir de o filizlenmesi yok mu! Bunu önlemek için, patatesi kuru ve serin bir yerde saklamalısınız. Ayrıca patates torbasına atacağınız 1 adet elma da, yine filizlenmeyi uzun süre geciktirecektir. :)
Özene bezene hazırladığınız makarna sosunu ısıtırken zorlanabilirsiniz. Mesela tencerenin dibi tutabilir ya da alt tarafı ısınıp üst kısmı soğuk kalabilir. Oysa ki makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içine koyup (benmari usulü), bir süre ocakta bekletirseniz, bu sorundan kurtulmuş olursunuz.
Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun. servis ederken dilimleri alabilirsiniz.
Eve yayılan ve sinen yemek kokularını hafifletmek için bir kabın içine biraz sirke koyup hafif hafif kaynatın veya pişirdiğiniz yemeğe biraz sirke ilave edin.
Hayır, evdeki yemek kokusunu azaltmak değil, evi mis gibi kokutmak istiyorum diyorsanız; bir tavaya şeker ve tarçın koyup hafif ateşte kavurun.



Balık alırken tazesini seçmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Taze balığın gözleri parlak ve dışarı çıkık olur. Pulları parlak ve gövdesine sıkıca yapışıktır. Solungaçları ise kırmızı ya da pembedir. Eğer balığı alıp eve getirdikten sonra tereddütleriniz varsa, soğuk su dolu bir kaba koyun. Balık hemen dibe çöküyorsa taze demektir.  
Patates kızartması yaparken
Patates kızartmasında önemli olan kızartmanın lezzeti ve aynı yağın yeniden yemekler veya kızartmalar için kullanılabilmesidir. Yapacağınız şey şu:
Harlı ateş yağın en büyük düşmanıdır. Yapısını değiştirir, mideye zararlı hale getirir. Doğradığınız patatesleri çok kızgın bir yağ içine değil, normal yanmış yağın içine koyun. Yani yağ tavada cızırdayıp yanık kokusu çıkarmadan patatesleri içine atın.
Patatesler biraz kızarınca çıkarın. Büyücek bir tabağa alın. Birkaç dakika bekletin sonra yeniden yağa koyun. Bu sırada ince doğranmış bir diş sarımsak da eklerseniz kızartmanız daha lezzetli olur.

 İyi çay yapmak için..

Tavşan kanı çay demlemek, çay keyfine keyif katmak için bu altın kuralları uygulayın. Göreceksiniz sonuç harika olacak...
Su on saniyeden fazla kaynayıp fokurdamamalıdır yoksa gereğinden fazal oksijen kaybeder.
Soğumuş suyu asla yeniden kaynatmamak gerekir.
Demlenmiş çayı porselen çaydanlığa boşaltmadan önce bir kez karıştırın.
Yeşil çay, altlığı olmayan fincanla, siyah çay ise altlıklı fincanla sunulur.
Demliğin, çaydanlığın ve çay bardaklarının metal olmamaları ve deterjanla yıkanmamaları gerekir. Metal çaydanlıkta yapılan çayda metal tadı olur..
Mısır patlatırken;
Ailece televizyonda bir dizi izliyorsunuz ve canınız patlamış mısır çekti. Filmi kaçırmamak için mısırı daha kolay bir yoldan patlatmak istiyorsunuz. Bunun için, mısırı patlatmadan l saat önce üzerlerine sıcak su serpin. Bu şekilde beklettiğiniz mısır daha kolay patlayacaktır.

Kolay sandığımız bir çok şeyin aslında hem püf noktaları hem de daha lezzetli yanları da var.Dahasına ulaşmak istersen,
deryaeser@hotmail.com.tr
Sağlıcakla..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler